писане на клавиатура

Бързо писане на клавиатура

Работата с компютър е неизбежна независимо от сферата, в която децата изберат да се развиват. Едно от необходимите умения за ефективно използване на устройствата е бързото и правилно писане на клавиатура. За учениците това може да спести много време и да ги подготви за работните дни, които ги очакват.

Направи ни впечатление, че децата изпитват затруднения при използването на клавиатурата. Отнема им прекалено много време да открият определена буква, а когато става въпрос за символ е почти невъзможно. Но това не е страшно, защото с повече упражнения умението за писане на клавиатура може да се подобри.

Подбрали сме няколко интересни игри, подходящи за деца, а може би ще бъдат интересни и за по-големите. Всички те са ориентирани към писането на клавиатура и ги разделихме в няколко категории според езика, който използват.

Игри за упражнение на бързо писане

С тези игри децата ще могат да свикнат с разположението на клавишите и постепенно да започнат да пишат бързо.

Български език

Тази игра използва фонетичната българска клавиатура. С нея учениците лесно ще научат разположението на буквите и с кой пръст да ги натискат.

Следващата игра отново е на български, но на БДС. Тя е под формата на състезание и колкото по-бързо пишат децата, толкова по-бързо се движи състезателната им кола.

Английски език

С тази игра децата ще научат разположението на буквите и символите. Целта е да се спукат всички балони, за да не излетят в пространството.

Състезанията могат да бъдат изиграни и на английски език. Играта е подобна като тази на български.

Чудили ли сте се дали децата могат да научат къде се намират буквите на клавиатурата по забавен начин? Тази игра е разделена на няколко нива като всяко следващо запознава малчуганите с различен ред. Така постепенно успяват да научат местоположението на клавишите и успешно да използват клавиатурата.

На занятията по компютърна грамотност една от темите е за бързото писане на клавиатура. Повече информация за курса може да намерите ТУК!

Вашият коментар