Компютърна грамотност

Компютърна грамотност за деца

Всички говорим за компютърна грамотност, но замисляли ли сте се какво всъщност значи това? Компютърната грамотност е умението за използването на компютри и подобни устройства по ефективен начин. Терминът също така обхваща познаването на устройствата – как работят и какви компоненти включват. В днешно време уменията за работа с компютър са от огромно значение, защото независимо от сферата на развитие, използването им е неизбежно.

В началото на епидемията тази година учениците бяха принудени да започнат онлайн обучение без реално да са подготвени за него. Затруднения изпитваха учителите, родителите, както и самите деца. С нашия курс по компютърна грамотност за деца 8-12г. целим да предоставим на децата основа, върху която спокойно да могат да използват компютрите. Това не означава как да го включат, изключват и да използват браузъра. На занятията ни те ще се научат да използват устройствата безопасно и как могат да се справят с различни проблеми.

Защо е важно изучаването на компютърна грамотност?

Независимо от сферата, в която децата изберат да се развиват, ще използват компютър. Черпейки опит от занятията ни в „Академия Роботика“ и „Академия Сметало“, изготвихме този курс с цел подготовка за работа с устройствата.

Направи ни впечатление, че учениците трудно използват мишка и клавиатура, както и платформите за видеоразговори. Това разбира се не е притеснително, защото те не са имали реална нужда от тези знания. Но наскоро всички ние разбрахме, че дистанционната работа и обучение ще стават все по-популярни и е време малчуганите да са подготвени за подобна обстановка.

Какво се учи на курса по компютърна грамотност?

Главната идея зад курса е използването на компютър по безопасен начин. Това включва как да ограничават следите си в интернет пространството, защита на лични данни, защита от вируси или хакерски атаки. Освен това децата ще научат:

  • Как да подобряват wifi сигнала, за не им прекъсва интернета;
  • Как да използват Google Docs, за да си пишат домашните;
  • За видеоразговорите в различните платформи;
  • Как и къде да включват периферните устройства и да използват различните портове;
  • Различни клавишни комбинации, с които да работят по-бързо и лесно на компютъра.

Това са само част от темите, които ще бъдат засегнати по време на занятията по компютърна грамотност!

Как ще се провеждат уроците?

Занятията се провеждат 1 път седмично по 90 мин, в рамките на 12 седмици. Самите занятия ще започват с представяне на темата и разясняване на всичко необходимо, което учениците трябва да знаят. След това е време за практическата част, в която децата ще приложат и затвърдят новите си знания.

Занятията са подготвени по интересен начин за да могат учениците да се забавляват докато усвояват работата с компютър.

Какво е необходимо за курса

Занятията са изцяло практически и не е нужда предварителна подготовка.

За целта на курса е достатъчно ученикът да разполага с устройство, което да използва за връзка с преподавателя. Може да се използва компютър, лаптоп или таблет като единственото условие е да може бързо да зарежда браузър.

За присъствените курсове при посещение на уроците също е препоръчително да ученикът да има лаптоп или таблет. Ако нямате възможност, не се притеснявайте, ние от „Дев Академи“ ще осигурим.

Повече информация за курса по компютърна грамотност за деца 8-12г. може да намерите ТУК!

Вашият коментар